Actualitat

DECRET SOBRE AUTOPROTECCIÓ

 

 

PLANS D’AUTOPROTECCIÓ. QUÈ ÉS? QUAN S’HA DE FER? QUI EL POT REDACTAR? UNA CAFETERIA EL NECESSITA?

 

Decret 82/2010, de 29 de juny, pel qual s’aprova el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures.

 

EL DECRET D’AUTOPROTECCIÓ  defineix les activitats i el centres que estan obligats a redactar un pla d’autoprotecció i les mesures que els afecten... però

¿Què és l’autoprotecció?

L’autoprotecció és el conjunt d’actuacions que es realitzen per a garantir la integritat de les persones, animals  i bens d’un determinat espai o activitat.

El PLA D’AUTOPROTECCIÓ és el document on es detalla tot allò que fa referència a la seguretat de les persones que desenvolupen una activitat determinada i la de les que en fan ús, sigui en un local o a l’aire lliure.

El PLA descriu les característiques de l’activitat, els riscos als que està sotmesa, qui i com ha d’actuar en cas d’emergència, els elements de seguretat de que disposa, etc.

Quines activitats estan obligades a redactar un PLA D’AUTOPROTECCIÓ?

El Decret determina quines activitats estan obligades a tenir pla d’autoprotecció. S’agrupen en dos grans grups en funció del grau de risc:

  • Les activitats i centres d’interès per a la protecció civil local (grup C
  • Les activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya (grup A

A grans trets, les activitats del grup C són:

  • Pública concurrència amb un aforament fins a 2.000 persones.
  • Espectacles a l’aire lliure en espais oberts fins a 150.00 persones i en espais tancats fins a 5.000.
  • Edificacions i instal·lacions aïllades, en terreny forestal, aeròdroms i heliports, residències de gent grans, guarderies i ludoteques, tallers ocupacionals, càmpings petits, etc.

Les activitats del grup A són aquelles que presenten un risc més elevat. Ja sigui perquè hi ha una major ocupació, es manipulen matèries perilloses, etc.

Qui és el responsable de la redacció del PLA D’AUTOPROTECCIÓ?

El titular de l’activitat és el responsable de la redacció, implantació i manteniment del pla. També ha de dur a terme i informar de la realització dels simulacres, segons el programa definit al pla.

Qui pot redactar un PLA D’AUTOPROTECCIÓ?

El pla d’autoprotecció ha d’estar redactat per un tècnic acreditat.

En funció del tipus d’activitat caldrà una acreditació o una altre. L’acreditació es pot realitzat per diferents vies:

  • Si tens experiència en la redacció de plans d’emergència que pugis acreditar, pots demanar l’acreditació directa.
  • Si no, cal superar un examen d’acreditació.

Hi ha dos nivell d’acreditació: C i A-B.

  • Nivell C et permet realitzar plans d’autoprotecció d’activitats i centres d’interès de protecció civil local,
  • Nivell AB et permet realitzar plans d’autoprotecció d’activitats i centres d’interès de protecció civil de Catalunya.

L’únic requisit per accedir a la formació o a l’examen que et donarà accés a l’acreditació, és tenir una titulació universitària.

Un cop acreditat, el teu nom pot sortir, si l’autoritzes, al llistat de personal acreditat del departament d’interior.

Qui revisa el pla d’autoprotecció?

Un cop redactat el pla, el titular de l’activitat el presentarà a revisió per a la seva homologació mitjançant la XARXAR HERMES, un aplicació web del departament d’interior.

El pla serà validat per la Comissió de protecció civil de Catalunya o per la Comissió municipal de protecció civil, en funció del nivell A-B o C, i l’homologaran, si escau.

El COAATT entitat formadora acreditada

Des del passat mes de gener, el COAATT és entitat formadora acreditada per impartir cursos del nivell C, i està en procés d’acreditació per al nivell A-B.

Periòdicament es realitzen cursos d’acreditació.

Podeu contactar amb formacio@apatgn.org per demanar informació o accedir al llistat d’interessats per a la propera edició del curs.

 

Més informació:

Formació COAATT

formacio@apatgn.org

Telèfon:  977 21 27 99 - ext. 6

 
 

 


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per al manteniment de la sessió i poder medir de forma anònima la navegació que es realitza a la nostra web. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. ​També es considera que accepteu el seu ús si feu clic a qualsevol botó, a la casella de verificació o a qualsevol enllaç, si descarregueu contingut o bé si desplaceu la pàgina. ​En qualsevol cas pot saber més sobre la nostra política de cookies, i com deshabilitar o desactivar les mateixes d’acord amb la informació mostrada aquí.